Duiken net zo veilig als bowlen

Duiken is geen gevaarlijke sport. Het staat qua veiligheid op hetzelfde niveau als bowlen. Dat zeggen Bert Stegeman en Evelien van de Vecht, de nieuwe eigenaren van de duikschool Zandokhan in Harderwijk. Voorwaarde is wel dat je je aan de regels houdt, stellen ze allebei. Zo is voorwaarde dat je altijd met zijn tweeën duikt. “Als je alleen gaat duiken ben je echt van lotje getikt.”

De kosten van de sport wordt in belangrijke mate bepaald door datgene wat duikers zelf willen. “Als je een uitrusting aanschaft zonder al te veel poespas en je bent er zuinig op, dan is het niet zo’n dure sport. Voor een basisuitrusting ben je zo’n 2.500 euro kwijt, maar daar kun je dan ook lang mee toe.”

Om dat te bereiken wordt leerlingen aangeraden onmiddellijk na een duik in het zwembad onder de douche te gaan om het chloor van de pakken af te spoelen.

In eigen land is onder water veel te zien, vooral in de duikgebieden rond Vinkeveen en de Marke achter Zwolle. Als meest ideale duikplek noemen Stegeman en Van de Vecht de Rode Zee. “Er zijn op de wereld zo’n 10.000 soorten dieren die onder water leven, waarvan een deel nog niet eens is ontdekt. Daarvan komen er in de Rode Zee al 6.000 voor. Het is net een aquarium. Je steekt je hoofd onder het water en het feest begint al.”

bron: De Stentorwillem
willem@angelfire.com
Mooi nietszeggend wervings artikel voor de leek. Nu nog de wetenschappelijke onderbouwing. Gegooide ballen versus afgelegde zeemijlen onder water?
Een soloduiker.
keesie
keesie@niets.nl
Tja, tis niets meer dan een wervingspraatje. Blijkbaar haal je er nog de publiciteit mee ook. Als het nu nog gezegd zou worden door iemand die recht van spreken heeft, maar nee hoor. Tis gewoon een verkoper van duikopleidingen die blijkbaar een journalist zo gek heeft gekregen dit voor hem te plaatsen.
Willem
willem@angelfire.com
Mee eens. Als je als opleider zulke idiote statements maakt vraagt dit om reactie. Ik kan me de laatste bowler niet herinneren die als gevolg van zijn sport het leven liet. Wel zie ik veel mensen na een minimale opleiding een brevet scoren waarbij ik mij met rede afvraag wie hiermee het meest gebaat is, de duiker in spe of de duikschoolhouder.
Willem
Wingster
Hupselstein@zonnet.nl
En het erge is ook nog dat ze het niet eens zelf hebben verzonnen. In het PADI Open Water Manual staat letterlijk een staatje met daarin de risico factoren per sport. Zo is American Football heel gevaarlijk en staat hoog in het lijstje. En Bowlen staat samen met duiken op een mooie (veilige) laatste plaats. Wat ze hierbij even vergeten is dat als het met bowlen misgaat je hooguit een gebroken teen hebt, als het bij duiken misgaat…….
Arlette
arlette.vanderkolk@wanadoo.nl
En dan zullen we het nog maar niet hebben over het duiken met een beginnend duiker die nog weinig weet. En die we het toch wel willen leren…
Beter kun je het hebben over de omstandigheden en de risico”s zodat iedereen gaat nadenken en keuzes maakt die bij hem of haar passen, ipv. benadrukken dat het zo veilig is.

Een (nog niet solo) duikster.
Fil
,
Effe de term “veilig” verklaren: een verzekeringsmaatschappij heeft inkomsten en uitgaven. Hun “veiligheid” is dus niet meer dan inkomsten hoger dan uitgaven houden. Vb. voetbal heeft vele kwetsuren, breuken, … dus hoge uitgaven (= onveilig). Lees uw verzekeringspolis maar es na, een dodelijk ongeval is niet zo duur voor een verzekeringsmaatschappij, dus dit is “veilig” voor de verzkeringsmaatschappij. Veilig is dus een beleggingsterm en houd het “risico” gehalte in voor hun inkomsten. Het heeft niks te maken met “veiligheid” zoals wij duikers die zouden toepassen.
Arlette
arlette.vanderkolk@wanadoo.nl
Ik ken deze verklaring van de term veilig. Los van mijn gedachten er over, zal dat niet de uitleg zijn die een gemiddelde burger eraan geeft. en ook is het waarschijnlijk niet zo uitgelegd in het artikel.
En daarmee des te kwalijker. Meer duikers, graag en prima. Maar niet als dat de sport een slecht imago bezorgd door ongelukken veroorzaakt omdat het “toch zo veilig was” en de voorbereiding van de mensen dus te wensen over laat.
bch
info@bowlingharderwijk.nl
Het is in ieder geval wel veilig om in je eentje te komen bowlen, jullie zijn van harte welkom !
bch
info@bowlingharderwijk.nl
Het is in ieder geval wel veilig om in je eentje te komen bowlen, jullie zijn van harte welkom !

Geef een reactie