Duiker komt om door hartstilstand

Bjorn Johnen (lid van de NOB duikclub DC-IKAN in Heerlen) maakte op zondag 5 december samen met een duikmaat en een IANTD-instructeur (=International Association Nitrox & Technical Divers) een ervaringsduik in de Résurgence (=bron) van Goffontaine. Dat is een gangetje van zo”n 30 meter lang (zie de topo op je hoofd boven water kan steken, zijn ze gekeerd. Bjorn als tweede duiker, de instructeur als derde.

Er lag een duiklijn, die ze in de hand hielden (je kunt daar verder nergens heen, dus vastzetten met een musketon had in feite geen zin). Bij de uitgang bleek dat Bjorn niet naar buiten wa! s gezwommen, de instructeur was hem dus gepasseerd. Onmiddellijk teruggezwommen, en op ongeveer 20 meter van de ingang vonden ze Bjorn die tegen het plafond dreef, ongeveer 1,5 meter boven de duiklijn. Geconstateerd werd dat hij niet meer ademde. Reanimeren en naar buiten brengen bleek onmogelijk.

Direct werd alarm geslagen, de brandweerduikers konden de grot niet in, en uiteindelijk hebben Belgische spéléo-secours duikers het lichaam naar buiten gebracht. “s Avonds werd in het ziekenhuis geconstateerd dat er geen water in zijn longen zat (dus dat hij niet verdronken was), ook de flessen bevatten nog voldoende lucht, en dus was de meest waarschijnlijke conclusie van de artsen dat Bjorn, die een goed getrainde duiker en marathonloper was, een hartstilstand heeft gekregen.

Er was dus absoluut geen sprake van “vastzitten” wat uit sommige berichten bleek, noch van risico”s. Dit was een simpele duik, waar in feite niets fout had mogen gaan.

duiken.nl

Geef een reactie