Duikrecord (1200m) voor witte haai

Witte haaien blijken tot wel 1200 meter diep te duiken. Dat hebben
wetenschappers van het onderzoeksinstituut NIWA in Nieuw-Zeeland aangetoond,zo meldden media in het land woensdag. Tot nog toe werd aangenomen dat de roofdieren niet dieper doken dan een kilometer.Het nieuwe duikrecord voor witte haaien staat op naam van Shack. Met een lengte van bijna vijf meter is dit mannetje de grootste die betrokken is bij een meerjarig onderzoek naar het leefgedrag van de diersoort. NIWA-medewerkers hebben daarvoor 25 witte haaien voorzien van meetapparatuur en een gps-baken.

Na verloop van tijd laat de apparatuur los en drijft naar boven. Vervolgens zenden ze een signaal uit, waardoor ze kunnen worden opgepikt en onderzocht. De apparaatjes registreren onder meer constant de temperatuur van het water en de diepte waarop de haai heeft gezwommen.

De wetenschappers hebben met behulp van de data vastgesteld dat witte haaien tot 300 kilometer per dag kunnen afleggen. Ook blijken ze in de Nieuw-Zeelandse herfst en winter (april tot september) de wijk te nemen naar warmere wateren tot in in de buurt van de evenaar, terwijl voorheen werd verondersteld dat ze een voorkeur hadden voor koud water.

bron: telegraaf.nl

Geef een reactie