Duiksteigers Grevelingen te zwak

De problemen met de nieuwe duiksteigers in het Grevelingenmeer stapelen zich op. Het prestigieuze project van 900.000 euro vertoont nogal wat mankementen. “Wij hebben altijd gezegd dat een stenen trap wel voldoende is” Onlangs is de steiger bij de duikplaats Dreischor weggehaald. Het is de vierde (en laatste) steiger die sinds de opening van de nieuwe duikvoorzieningen in juni vorig jaar de geest heeft gegeven. ““In oktober vorig jaar begon de ellende. Toen brak de steiger bij het Kabbelaarsrif bij Scharendijke af. De oorzaak was een storm waar de steiger niet tegen bestand was. Een van de drijvers was afgebroken. Ook de steiger bij Den Osse kon de golven van het Grevelingenmeer niet aan en is uit het water gehaald omdat de constructie niet sterk genoeg was. De speciale steiger die is aangelegd ten behoeve van gehandicapten bij het Koepeltje in Scharendijke kampt ook al met tegenslag: er zijn vernielingen aangericht en de lift die de duikers in en uit het water moet tillen, bleek niet te werken. Inmiddels is die weer gemaakt “De lift was te onhandig om te bedienen maar gaat weer keurig op en neer” zegt woordvoerder Trudy Leerschoon van Groenbedrijf Zuid-Holland. Deze organisatie beheert namens het Grevelingenschap het meer.

En onlangs is de steiger bij Dreischor ook kapot gegaan. Kapot gewaaid en niet bestand tegen de golfslag. “De steigers voldeden niet”, zegt Leerschoon. “Ze waren gemaakt op basis van de minimumeisen die voor het Grevelingenmeer zijn gesteld. Maar ze voldoen niet en we willen geen enkel risico nemen.” De steigers zijn inmiddels terug naar de fabrikant en worden omgebouwd. Niet langer drijvend zoals nu, maar gewone vaste steigers op palen zodat ze de golfslag in het Grevelingenmeer wél aankunnen.

Bij wie de ontwerpfout ligt weet Leerschoon niet. Ook weet ze niet wie voor de extra kosten zal opdraaien: de fabrikant, het ontwerpbureau of het Grevelingenschap. “Maar daar zijn vast wel afspraken over gemaakt.”

Wethouder Ad Verseput (recreatie en lid van het Dagelijks Bestuur van het Grevelingenschap) reageert verrast op de problemen. “Dat is niet best”, zegt hij. “Hier ben ik niet blij mee.” Verseput kondigt aan dat hij bij het Grevelingenschap opheldering gaat vragen over wat er aan de hand is. “We hadden verwacht dat ze wel hufterproof zouden zijn. Hebben we iets moois en dan blijkt dat het niet optimaal is.” De gemeente is co-financier van het project. Hoeveel de gemeente heeft meebetaald kon Verseput niet exact zeggen, maar het gaat om enkele tienduizenden euro’s.

pzc

Geef een reactie