Duikverbod Casteleynsplas valt slecht

Het is verboden te duiken in de Casteleynsplas, tussen Emmeloord en Bant. Duikvereniging Noordoostpolder kan daar niet mee leven. Met andere verenigingen in de wijde regio probeert de duikvereniging legaal toegang te krijgen tot de plas. “Stichting Flevolandschap zwaait er de scepter. En verhinderde ook eerdere pogingen van Duikvereniging Noordoostpolder toegang te krijgen tot de plas. Legaal althans, want in de Casteleynsplas wordt al vele jaren gedoken door allerlei clubs. Toestemming daarvoor hebben ze echter niet. Alleen duikvereniging de Zeewolf mag het. Als enige.

De bondgenoten noemen ze zich, blijkt uit een brief van Duikvereniging Noordoostpolder. Verenigingen uit onder meer Urk, Drachten, Lelystad, Lemmer, Assen, Raalte en Sneek. Ze hopen dat er druk op de ketel komt bij Flevolandschap. Die laat alleen duikvereniging Zeewolf toe in de Casteleynsplas. Onder bepaalde voorwaarden. Een maximum aantal duikers per week bijvoorbeeld. En dat alleen op bepaalde dagen. Oneerlijk, vindt Duikvereniging Noordoostpolder. De duikers willen niet wachten op de geplande aanleg van een recreatieplas niet ver van de Casteleynsplas. Duurt decennia voordat je daar als duiker plezier van hebt. En andere duikgelegenheden liggen vele kilometers reizen verderop.

Volgens Duikvereniging Noordoostpolder -min of meer voortgekomen uit de Zeewolf- heeft Flevolandschap geen goede argumenten voor het op slot houden van de plas: het beschermen van de waterflora en -fauna. Volgens de boze duikers is dat onzin. Voorbeelden elders in het land maken duidelijk dat sportduiken en het beschermen van de natuur prima hand in hand gaan-zegt de duikclub.

Ze klopt aan bij Flevolandschap, maar ook bij gemeenten en de provincie Flevoland. Want: “Stichting Het Flevolandschap bestaat mede dankzij subsidies van provincie en Rijk. En subsidies komen uit belastinggeld.”

Geef een reactie