Oostvoornse meer weer zout in 2008

Met zijn 320 hectare en 64 miljoen kubieke meters water vormt het Oostvoornse Meer een groene buffer tussen haven en omgeving. Het meer is populair bij (kite)surfers, zwemmers, wandelaars, fietsers, zonnebaders, vissers maar vooral bij duikers. Maar het water wordt alsmaar zoeter en daar gaat dus wat aan gebeuren.Moet het dan nóg mooier? Absoluut! Het Oostvoornse Meer wordt steeds zoeter en ondoorzichtiger. Het mooie meer wordt een onderwaterwoestijn! Ook de natuur van het Groene Strand heeft te lijden onder de verzoeting.

We doen er wat aan! Na het zomerseizoen van 2007 wordt schoon en helder zout water uit het Beerkanaal in het meer gepompt. Net zolang tot het zoutgehalte voldoende is en de natuur weer ‘tot bloei’ komt. Het water wordt op minimaal vijftien meter diepte in de leiding gezogen en in het meer gemengd met het brakke water. Overtollig water wordt uit het meer in het Beerkanaal teruggepompt. Tegelijk wordt gewerkt aan:

het waterpeil, dat in de winter ongeveer 25 centimeter hoger wordt dan voorheen de grinddammen en de recreatiestranden  voorzieningen onder water voor de duiksport.

Het Groene Strand heeft al een opknapbeurt gehad: van september 2006 tot midden februari 2007 heeft het Zuid-Hollands Landschap gewerkt aan het herstel van de natuur in dit unieke gebied. Een hoger waterpeil in de winter zorgt straks voor meer natuurlijke dynamiek voor planten en dieren, zoals de knolorchis en de strandloper.

bron: natuurlijkoostvoornsemeer.nl

Geef een reactie