Gered door diepzeeduik op Phuket

“We hebben verschrikkelijk veel mazzel gehad, een andere reden kan ik niet bedenken waarom we er heelhuids vanaf zijn gekomen.” De Nederlandse Simone Bongers is nog altijd vol verbazing dat ze in goede gezondheid verkeert. Als instructrice van een duikschool op het Thaise eilandje Phi Phi, voor de kust van Phuket, was ze juist met leerlingen met een duik bezig toen de vernietigende golven “haar” eiland troffen.

De Maastrichtse is dinsdagavond samen met haar man Alexander Regouin, eveneens duikinstructeur, en duiker Joost Blaauwhof neergestreken op het gazon voor het stadhuis van Phuket. Via een medewerkster van de Nederlandse ambassade die in dit stadhuis getroffen landgenoten opvangt, proberen ze een vlucht naar Bangkok en daarna naar Amsterdam te regelen. Omdat van de gebouwen op Phi Phi na de golven vrijwel niets meer is overgebleven, dankt ze haar leven aan het feit dat ze op dat moment onder water zat.

“Toen mijn leerlingen en ik vlakbij de boot van de duikschool waren, werden we bijna meegesleurd door de onderzeese stroming van de vloedgolven” , vertelt Bongers. “We konden ons nog net aan een touw van de boot vastgrijpen, maar kwamen door de kracht van de stroming helemaal scheef te hangen. Omdat mijn leerlingen bijna geen ervaring hadden, kon ik alleen maar hopen dat ze niet zouden loslaten. Dan had ik ze nooit meer teruggevonden. Maar gelukkig hielden ze vol.”

Ook de uit Utrecht afkomstige Regouin was op het moment van de vloedgolven onder de zeespiegel. “Ik werd plotseling met mijn vier leerlingen 700 meter door het water meegezogen. Toen we tot stilstand kwamen, werden we diezelfde afstand weer teruggeworpen. Iedereen buitelde over elkaar heen maar uiteindelijk kwamen we wel gezamelijk proestend boven water.”

Heemsteder Blaauwhof was wel aan land maar had het geluk in een wat hoger op het eiland gelegen bungalow te zitten. “Dat is een van de weinige gebouwen die nu nog overeind staat”, aldus Joost. “Ik werd gealarmeerd door gegil en het razende geluid van de golven. Toen ik naar buiten keek, zag ik een onbeschrijvelijke stroom van puin en lijken langs drijven.”

De drie werden uiteindelijk door een boot opgepikt en naar Phuket gebracht. Dat was volgens het trio geen moment te laat, omdat zich op Phi Phi honderden lijken hebben opgehoopt die in verregaande staat van ontbinding zijn. Het risico er ziek van te worden werd daardoor veel groter. Bovendien nam de lokale bevolking zijn toevlucht in het plunderen van hotelkluizen en winkels. “De opengebroken kluizen liggen gewoon op straat”, aldus Simone.

telegraaf

Geef een reactie