Haaien op Miljonair Fair vergiftigd

De drie zwartpuntrifhaaien die vorige maand omkwamen in een aquarium op de Miljonair Fair in de RAI, zijn hoogstwaarschijnlijk niet overleden aan stress. Dat heeft minister Veerman van Landbouw gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.Kort na de dood van de dieren suggereerde de Dierenbescherming Amsterdam stress als waarschijnlijke doodsoorzaak. “Er zijn echter geen aanwijzingen die erop duiden dat de dieren aan stress zijn overleden”, aldus de minister.

De doodsoorzaak van de drie haaien blijft onbekend. In zijn brief suggereert de bewindsman als mogelijke oorzaak dat een bezoeker van de beurs voor vermogenden “iets in het water heeft gedaan”. Dit is vanwege sterke zuiveringsfilters echter niet meer te achterhalen.

Volgens Veerman heeft het bedrijf, dat de haaien leverde en verzorgde, via een uitgebreid protocol voor een zo goed mogelijke verzorging van de dieren voor en tijdens de beurs gezorgd. Een nader onderzoek naar de doodsoorzaak vindt de minister “niet zinvol”.

De organisatie van de Miljonair Fair besloot daags na de dood van de haaien geen levende dieren ter promotie van een product meer toe te laten op de beurs. De drie zwartpuntrifhaaien hadden het spectaculaire decor van de stand van communicatiebedrijf Baron moeten worden. De dieren stierven echter in de nacht na de openingsavond van de beurs. (ANP)
rik lina
riklina@xs4all.nl
Haaien horen thuis in de oceaan en niet op een beurs.
Het is niet “fair” !
Dimitri
diho@hifi.nl
Precies, helemaal mee eens.
Wat denken die mensen wel.
Dat als je centen hebt je beesten mag doden.
Respecteer het leven en geniet er van zonder het te beinvloeden.

Geef een reactie