Hamerhaai dreigt te verdwijnen

Negen haaiensoorten worden deze week toegevoegd aan de lijst van bedreigde diersoorten. De bevreemdende hamerhaai is daar een van. De afgelopen 30 jaar is van deze fascinerende haaiensoort nog maar 1% van de originele populatie over. De Aziaten en in het bijzonder Japan vinden haaienvinnensoep een lekkernij en dat heeft alles behalve bijgedragen aan het voortbestaan van deze haai.In China betaalt men soms wel meer dan 185 euro per kilo haaienvinnen. De markt voor haaienvinnensoep is sterk gegroeid nu er in China de afgelopen jaren een middenklasse isteeds grote wordt die zich het dure gerecht kan permitteren.

De “World Conservation Union” (IUCN) waarschuwt dat, indien de trend zich doorzet, talrijke haaiensoorten binnen enkele tientallen jaren van de aardbol verdwenen zullen zijn. Op dit moment staan er al 125 haaiensoorten als “bedreigd” opgetekend, nu komen er daar dus nog eens 9 bij, waaronder de hamerhaai en de tijgerhaai.

Omdat het zo lang duurt eer ze geslachtsrijp zijn is het gevaar van uitsterven extra groot. In het geval van de hamerhaai duurt dit zelfs 16 jaar.

bron: hln.br

Geef een reactie