Kamervragen over slopen van Noordzeewrakken

12 september 2006 Lia Roefs stelt vragen over sloop van wrakken in de Noordzee Vragen van de leden Roefs en Kruijsen (beiden PvdA) aan de minister van LNV, de minister van V&W en de minister van OCW over de sloop van wrakken in de Noordzee.

  1. Bent u op de hoogte van het feit dat, ondanks een dodelijk ongeluk (De telegraaf, 12-7-2006), het slopen van scheepswrakken in de Noordzee nog steeds doorgaat om het naar bovengehaalde koper, brons en schroot te verkopen?
  2. Bent u zich ervan bewust dat dit betekent dat daarmee nog steeds archeologisch belangrijke vondsten worden aangetast en in sommige gevallen zelfs vernietigd en de op de wrakken ontstane ecosystemen voor ontelbare kleine en grote vissen, kreeften, anemonen, krabben en andere zeedieren verwoest worden?
  3. Wanneer kunnen wij het rapport van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat, die een diepgaand onderzoek heeft ingesteld naar het ongeluk met de kotter HD147 uit Den Helder, waarbij afgelopen juni een 49-jarige Nederlander om het leven kwam, verwachten?
  4. Bent u bereid maatregelen te nemen die het slopen van zeewrakken tegengaan? Zo niet, waarom niet? Zo ja, aan welke mogelijke maatregelen wordt dan gedacht en wanneer kunnen we deze maatregelen verwachten?

bron liaroefs.pvda.nl
Ellen
e.c.kop@zonnet.nl
Helemaal mee eens. Ik ben sinds vorig jaar begonnen met wrakduiken. Met de onderwatercamera in de hand probeer ik enigzins de structuur van wrakken herkenbaar op de foto te zetten. Dat valt zwaar tegen als de herkenningspunten van het wrak zijn verwijderd en de daarbij onvermijdelijke vernieling die aangericht is. De lol om te gaan wrakduiken gaat er zo snel vanaf. Bovendien ligt het ecosysteem zo sneller op z”n gat. We vernielen ons eigen erfgoed en geschiedenis puur voor geld. Dit kan toch niet? Denk aan het duiktoerisme, dat is pas een gat in de markt in Nederland. Niet het verkopen van een hoop oud roest.

Geef een reactie