Agressieve dolfijn terroriseert Bretonse kust

Een terroriseert de Bretonse kust. Het dier brengt roeiboten tot zinken, maakt visnetten kapot en viel een vissersboot zo fel aan dat de visser overboord sloeg. “Het lijkt wel een dolle hond. Hij heeft de afgelopen week al voor meer dan 1500 euro schade aangericht”, zei directeur Henri Le Lay van de jachthaven van Brezellec aan het westelijkste puntje van Bretagne.

Die materiële schade is vervelend, maar het is erger dat het dier mogelijk ook mensen aanvalt. Deskundigen waarschuwen dat de mensen niet moeten denken dat het dier een leuke Flipper is, zoals in de televisieserie van vroeger. De dolfijn weegt meer dan driehonderd kilo en is bijzonder wendbaar. “Seksueel rijpe mannetjes kunnen door hun dominante persoonlijkheidsstructuur zeer gevaarlijk worden”, zei zeezoogdierenexpert Sami Hassani uit Brest. Hij denkt dat het dier, dat inmiddels “Jean Floch” is genoemd, uit zijn kudde is gestoten. Hij is sinds 2002 al vele keren in het gebied gesignaleerd, maar is deze zomer zo agressief geworden dat de prefect een crisisstaf heeft ingericht.

De deskundigen adviseren aan de Bretonse kust een zwemverbod in te stellen. Veel mensen willen de dolfijn graag zien en willen graag met hem zwemmen. Daarom worden binnenkort geprobeerd het dier met geluid weg te jagen.

Foto's van Jean Floch op www.jopista.nl te bewonderen, was vorig jaar nog vrij tam.

Bron: telegraaf.nl, AD.nl

Geef een reactie