Kans vogelgriep via zwemwater klein

Het risico van het oplopen van vogelgriep via zwemwater is voor mensen “verwaarloosbaar klein”. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag.

VVD-Europarlementarier Jules Maaten heeft donderdag vragen gesteld aan de Europese Commissie over het gevaar van zwemwater. Hij wil weten hoe groot het risico is en welke maatregelen worden getroffen. Twee weken geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat voor mensen mogelijk risico”s kleven aan zwemmen in met vogelgriep besmet water.

Volgens viroloog Marion Koopmans van het RIVM zijn maatregelen in Nederland vooralsnog niet aan de orde. Het RIVM bekeek de studie van de WHO en besprak de risico”s intern. “Het is een theorie en het is niet uit te sluiten dat je vogelgriep op deze manier kan oplopen”, zegt Koopmans. “Maar het risico is vele malen kleiner dan via rechtstreeks contact met dieren.”

Het virus kan bijvoorbeeld via uitwerpselen van watervogels in het water terecht kunnen komen. Zwemmende mensen kunnen de ziekte zo oplopen, stelde de WHO. “Maar er is sprake van een gigantische verdunning, als het virus het al overleeft”, nuanceert Koopmans. “Bovendien is er in Nederland nog helemaal geen dier met vogelgriep geconstateerd.” Als grote groepen dieren besmet blijken te
zijn, bekijkt het RIVM de situatie opnieuw. Tot die tijd worden in
Nederland geen maatregelen genomen.

time2dive

Geef een reactie