Kwart haaisoorten ernstig bedreigd

Het gaat niet goed met de haaien in de Atlantische Oceaan. Een kwart van de haaiensoorten dreigt uit te sterven door overbevissing. Dat blijkt uit onderzoek, waarvan de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN maandag de resultaten bekend maakte. Volgens de IUCN is dit aantal flink hoger dan het wereldwijde gemiddelde. De organisatie hoopt dat de Europese Unie een totaal vangstverbod in zal stellen voor alle haaien die in diep water leven.

De IUCN stelt de rode lijst van bedreigde diersoorten samen. Een aantal haaien zijn na het onderzoek op een andere plaats op de lijst gezet. De ruwe zwelghaai, die leverolie levert voor gebruik in cosmetica, is nu ernstig bedreigd.

Die classificatie is de zwaarste voor het stempel uitgestorven op een soort gedrukt wordt. Ook de doornhaai en de haringhaai, die geliefd zijn om hun vlees, staan in deze klasse.

De reuzenhaai, de op een na grootste vis ter wereld, werd bestempeld als kwetsbaar. In deze categorie valt nu 26 procent van de haaien- en roggensoorten uit de Atlantische Oceaan. Wereldwijd ligt dat gemiddelde op 18 procent.

Voor de doornhaai en de haringhaai heeft de EU een vangstquotum ingesteld, maar volgens de IUCN is deze norm veel te gul. “Dit voorkomt niet dat de populatie instort”, aldus een woordvoerster. De EU praat in december over de nieuwe vangstquota voor haaien en roggen.

nu.nl

Geef een reactie