Mosselvissers werken bij Zeelandbrug

 Evert van de Zande en Patrik Kouijzer zijn mosselkwekers, huurders van de mosselpercelen onder de Zeelandbrug en schippers van de mosselkotter ZZ-6. De komende weken zijn zij weer regelmatig actief op hun perceel. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, wordt duikers geadviseerd om een andere stek te kiezen op momenten dat de ZZ-6 bij de Zeelandbrug aan het werk is.

Als je er duikt heb je het misschien niet zo in de gaten: de duikplek onder de Zeelandbrug ligt midden in de mosselpercelen OSWD 4 en OSWD 5. Evert en Patrik huren die percelen. Zij bezaaien de percelen met jonge mosselen om die dan in de zomermaanden op te vissen en ze naar de veiling in Yerseke te brengen. Dat gaat zo al zeventig jaar.

De mosselkwekers zien tot hun schrik regelmatig sportduikers in de buurt van hun schip. Evert: “Heregelmatig voor dat we daar vissen en er duikers zijn die meer dan vijftig meter van de duiklocatie wegzwemmen. Als we daar aan het werk zijn met onze kotter en met vier stalen mosselkorren de mosselen opvissen, is dat levensgevaarlijk voor de duikers die te ver van de corridor zijn gezwommen. Het is al meerdere malen voorgekomen dat de duikers vlak bij het schip boven kwamen. We moeten er niet aan denken dat ze in de schroef terecht komen, of in aanraking komen met de visdraden of mosselkorren.”

Momenteel is alleen het perceel aan de westkant van de brug bezaaid met mosselen en met de ebstroom is het dus goed uitkijken voor de duikers. “Er staat bij pijler 2 aanzienlijk meer stroming dan bij pijler 1. Op de kentering en met opkomend water komen we met de kotter soms op minder dan tien meter van de eerste pijler!” Waarschuwt Evert.

In verband met de veiligheid is het aan te raden om gedurende de werkzaamheden van de ZZ-6 niet te duiken bij de Zeelandbrug. Als je er op de dijk staat en de kotter is er bezig, zoek dan een andere stek. Er wordt lang niet iedere dag gewerkt. “De echte visserij doen we tien keer per jaar en het zaaien en vissen alleen van maandag tot en met donderdag,”ldus Evert. “ijdag, zaterdag en zondag zijn sowieso vrije dagen en kan er naar hartelust worden gedoken.”

bron nob-nl.nl

Geef een reactie