Record zwemverboden in Zuid-Holland

Leiden – Op 1 oktober sloot het officiële zwemseizoen voor oppervlaktewater.De provincie Zuid-Holland heeft met zeventien zwemverboden, zes negatieve zwemadviezen en nog eens vier waarschuwingen voor verontreinigd zeewater, de drukste zomer van de afgelopen jaren achter de rug.

De meeste verboden en adviezen kwamen door de hoeveelheid giftige blauwwieren. Zwemmersjeuk, vanwege larven/cercariën, was tweemaal de boosdoener. Behalve de natte augustusmaand hadden we een warme, droge en zonnige zomerperiode.

Vele waterrecreanten zochten daarom het oppervlaktewater op voor een frisse duik. Bij de provinciale zwemwatertelefoon of via de website www.zuid-holland.nl lieten heel wat zwemmers zich informeren over de waterkwaliteit. Vooral in juli rinkelde de telefoon heel vaak, op 26 juli alleen al 435 maal. Vanaf 1 mei tot 1 oktober kwamen bijna 4.000 telefoontjes binnen. Voor de zwemwaterpagina”s op de provinciale de website (www.zuid-holland.nl) bestond grote belangstelling. Dit jaar stonden daar voor het eerst ook de meeste teksten in het Duits en het Engels. Waterrecreanten stuurden bijna driehonderd vragen via de mailbox zwemwater@pzh.nl.

blikopnieuws.nl

Geef een reactie