Bandenrif werd fiasco

Ruim dertig jaar geleden leek het nog zo”n goed plan: gooi twee miljoen autobanden in zee en er ontwikkelt zich vanzelf een rif dat plaats biedt aan tientallen vissoorten en vele duikers zal trekken. Nu dertig jaar later is het Broward Artificial Reef in Florida nog steeds een dooie vlakte van 36 hectare autobanden. De ijzeren klemmen die de banden bij elkaar moesten houden zijn gaan roesten en de banden zwerven nu over de zeebodem.

Tijdens (orkaan)stormen worden de banden tegen de omringde koralen gesmeten en soms spoelen ze aan op het strand. “Ik weet dat we hiermee een fout hebben gemaakt”, zegt Ray McAllister, een van de initiatiefnemers en professor aan de Florida Atlantic University. “Het is niet de attractie geworden die we verwacht hadden.”

De lokale overheid wil de banden nu weer gaan opruimen samen met de marine die destijds ook hielp ze te dumpen, de schoonmaakoperatie wordt geraamd op 5 miljoen dollar. Doordat de banden begroeid zijn met sponzen en wier kunnen ze niet worden gerecycled en zullen ze waarschijnlijk eindigen op een stortplaats.

bron duiken.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie