Zeeland gaat duikstekken verbeteren

Niet alleen op het gebied van veiligheid en voorzieningen, ook zijn er plannen voor het afzinken van één of meerdere grote schepen als duikobject. Uit cijfers van de NOB blijkt dat Zeeland internationaal tot één van de populairste duikgebieden mag worden gerekend. Jaarlijks worden er in de , en het zo'n zevenhonderdduizend duiken gemaakt, aldus NOB-bestuurder M. Waijers gisteren op een bijeenkomst in . “Dit gebied is een mekka voor sportduikers. Maar we missen nog een echte klapper.”

Waijers verwees naar het grote rif bij Australië dat te boek staat als
topgebied voor sportduikers. Toch ziet de overheid daar in dat er méér
nodig is om die vorm van toerisme overeind te houden en verder te
stimuleren, spiegelde hij onder andere gedeputeerde M. le Roy en wethouder A. Verseput voor. Bij het rif wordt de komende jaren ’een ring van afgedankte fregatten afgezonken, waarop straks ook kan worden gedoken. Eveneens een aardig idee is een webcam onderwater gekoppeld aan een scherm bij een zeeaquarium in de buurt. Zo vormt het duiken op zich weer een attractie voor mensen aan de kant, schetste Waijers de extra waarde van een wraklocatie bij het Engelse Portsmouth. “Het zou geweldig zijn als we in Zeeland op deze manier ook eens flink tekeer zouden kunnen gaan.”

De NOB heeft daarover reeds de marine, rijkswaterstaat Zeeland en de
provincie gepeild en ze zijn alle in ieder geval bereid verder te
praten over deze ideeën Locaties zijn nog niet in beeld, zegt Waijers.
Volgens hem komen zowel plekken in de oosterschelde, grevelingen als Veerse Meer in aanmerking. De directe webcamverbinding zou dan tot stand kunnen worden gebracht met het nog te bouwen zeeaquarium bij Waterland .

Gedeputeerde Le Roy (toerisme en economische zaken) reageerde positief op het wrakkenplan van de NOB. „Wat mij betreft komt zo'n schip er,
volledig ontdaan van alles wat schadelijk zou kunnen zijn voor het milieu.
Het maakt een duik extra spannend en bovendien is de natuur er ook mee
gediend. Als het wrak er langer ligt, groeit er van alles aan. Dat is op
z'n beurt ook weer mooi om naar te kijken.“ Le Roy deelt tevens de
opvatting van de NOB dat Zeeland economisch meer profijt kan halen uit het duiktoerisme. De verbetering van bestaande duikplekken is een begin.

Arne Kuilman
info@rananim.com
Geweldig plan. Het duiken is enorm populair en ik stoor me soms aan de slechte – voornamelijk toegang tot water – voorzieningen voor duikers.
eknoop
spamknoop@home.nl
Zeeland heeft dan nog een hoop te doen. Toegang tot het water is op veel plekken een ramp. Beschutting of verlichting bij nachtduik ontbreekt volledig. En fuiken zetten bij duikplekken is ook niet echt handig.
eknoop
j.lugt@casema.nl
Meerdere keren gaan wij naar Zeeland duiken in het Grevelingenmeer en de Oosterschelde maar de duikstekken zijn zeer slecht toegankelijk. Waarom wordt daar niets aan gedaan, Zeeland profiteerd toch van deze duiksport. Ik hoop dat er wat aan gedaan word.

M.vr.gr. Johan

Geef een reactie