Zoektocht naar vermiste duikers gestaakt

In de Rode Zee is het zoeken met een helikopter naar vier vermiste duikers, onder wie een Nederlander, voorlopig gestaakt. Dat heeft een woordvoerder van de Egyptische duikschool vanwaar de vier afkomstig waren dinsdag gezegd.

Sinds maandagmiddag kan de helikopter niet meer de lucht in wegens slecht weer. De woordvoerder verwacht dat de Egyptische autoriteiten ook bij beter weer niet verder zoeken naar de vier, omdat er weinig hoop is dat ze nog leven. Hij hoopt dat de Nederlandse ambassade de regering in Caro kan overhalen om verder te zoeken als het weer beter is.

De vier duikers, naast de Nederlander twee Russen en een Egyptenaar, raakten zaterdag vermist tijdens een excursie naar het Elphinstone rif in het Egyptische deel van de Rode Zee. Een vijfde duiker, eveneens een Rus, kon op eigen kracht de kust bereiken.

De woordvoerder van de duikschool heeft de Rus gesproken voordat deze naar Rusland terugging. Uit de verklaring van de Rus blijkt dat de duikers van het rif af zijn gegaan, een grote haai achterna.

Terwijl de stroming normaal noord-zuid is, was deze zaterdag zuid-noord, waardoor zij van het rif afdreven en in het 100 meter diepe, donkere water met veel stroming geen schijn van kans meer hadden. De boot konden zij niet meer bereiken omdat deze in het zuiden wachtte.

Mensen van duikcentra in de buurt begonnen zaterdag met boten meteen een zoekactie, maar konden de duikers niet vinden. Volgens de woordvoerder van de duikschool is het uitgesloten dat de duikers zijn aangevallen door haaien.

bron nu.nl


in het ad viel deze morgen te lezen:

Haai leidde duikers af
Door AXEL VELDHUIJZEN

DEN HAAG/MARSA ALAM – De familie van de vermiste duiker Michel van Assendelft (52) heeft nog steeds hoop dat de Hagenaar…

Michel van Assendelft

…levend wordt teruggevonden.

Hij keerde zaterdag niet terug van een duiktrip in de Rode Zee. ,,De hele dag zitten we voor Teletekst in de hoop op informatie, maar we weten nog niets,’’ zegt Jean Pierre Barsoumian, die namens de familie het woord voert.

Van Assendelft, onder meer saxofonist bij twee Haagse amateurbands, vertrok twee januari voor een duikreis van een week met Russische vrienden. Hij duikt sinds twee jaar en heeft een duikbrevet.

De vijfkoppige groep maakte een duik bij het Elphinstone-rif ten noorden van de stad Marsa Alam. ,,Kort nadat ze onder gingen, zagen ze een grote haai, waarschijnlijk een oceanische wittip. Da’s een beest van vier meter en zoals duikers dan in hun enthousiasme doen, zwommen ze er achteraan,’’ zegt Josef Lück, de Europese vertegenwoordiger van de duikschool Marsa Alam Beachsafari die de trip uitvoerde. ,,Pas later merkten ze dat ze het rif kwijt waren en echt in de problemen zaten,’’ vertelt Lück, die gisteren nog sprak met de Russische duiker die zaterdagnacht als enige naar het vasteland zwom om hulp te halen. De man zwom twaalf uur onafgebroken en raakte buiten bewustzijn toen hij om vier uur ’s ochtends aan land kwam. ,,De rest was al uitgeput. Daarom ging hij alleen,’’ zegt Lück.

Hulpdiensten en vrijwilligers zoeken sinds zaterdag onafgebroken. Ondanks het steeds slechter wordende weer en de doortikkende tijd, is de hoop nog niet opgegeven. Wel hebben de redders kritiek op de duikers: de twee Russische mannen zouden nog te onervaren zijn om bij het rif te duiken. Zij kregen er les van de Russische vrouw, een duikinstructrice.

Josef Lück heeft weer kritiek op de redders. ,,De helikopter ging pas zondag vliegen. Ik ben bang dat dat voor deze mensen te laat is. Aan de andere kant zijn er laatst ook vier Fransen na vier dagen levend uit het water gehaald.’’

Het Elphinstone rif is een beroemde, maar ook gevaarlijke duikplek. De aanhoudende stroming kan duikers in enkele minuten honderden meters ver de zee in trekken. Bovendien stroomde het water zaterdag niet als normaal vanuit het noorden, maar vanuit het zuiden. De duikers die toch als gewoonlijk aan de noordkant van het rif waren gedropt, hadden daardoor na het wegdrijven geen beschutting meer van het rif.

Adri
a3vd62@hotmail.com
Mijn medeleven gaat uit naar de familie, wens hen alle sterkte toe in deze onzekere tijd.

Geef een reactie