Nieuwe vishaak moet zeeschildpad redden

Goed nieuws voor de met uitsterven bedreigde zeeschildpadden. Onderzoek van onder meer het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft uitgewezen dat vishaken in een C-vorm 89 procent minder bijvangst van onder meer zeeschildpadden veroorzaken.Vissers ondervinden geen nadeel, de vangst van andere vissen blijft op peil. Dat maakte het WWF bekend. “Zeeschildpadden kunnen vishaken in een C-vorm niet doorslikken, in tegenstelling tot de J-vormige haken”, verklaart een woordvoerster. “Zodra de haak is ingeslikt, is het dier kansloos en gaat het vrijwel zeker dood.”

Het WWF werkte tijdens het onderzoek samen met de Inter-Amerikaanse Tropische Tonijn-commissie en circa 1300 vissers uit Midden- en Latijns-Amerika. De laatste groep vist vooral op tonijn, zwaardvis, haai en goudmakreel, vaak met kilometerslange vislijnen.

Het succes is zo groot dat vissers in onder meer Mexico, Colombia en Peru volledig zijn overgestapt op de schildpadvriendelijke haak. Recent volgden vissers in Nicaragua en op het Indonesische eiland Bali dit voorbeeld.

hln.be

Geef een reactie