NOB plaatst waarschuwingsborden

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) gaat waarschuwingsborden
plaatsen bij drukke duikplaatsen in de Oosterschelde. Op die borden worden duikers vooral gewezen op de stroming in het water. De NOB hoopt zo het aantal duikongelukken te verminderen.

Bij Gorishoek staat al een waarschuwingsbord, dat door de gemeente Tholen is geplaatst. Tholen gaat in totaal vier borden voor duikers plaatsen. De NOB onderzoekt samen met de waterpolitie waar de borden precies moeten komen

Bron:omroep zeeland

De afgelopen weken werd Zeeland weer opgeschrikt door verscheidene duikongelukken in de Oosterschelde. In het eerste halfjaar waren zelfs twee doden te betreuren.

Reden voor de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) om, in samenwerking met de waterpolitie, in kaart te brengen waar de meeste ongevallen plaatsvinden in Zeeland.

Volgens Frank van der Vegte, woordvoerder voor de NOB, werkzaam bij de waterpolitie Zeeland en zelf een ervaren duiker, kent de provincie tientallen duiklocaties. ,,Alleen al bij de Oosterschelde tellen we zeventig duikstekken waar jaarlijks tussen de 600.000 en 800.000 duikbewegingen plaatsvinden.”” Bij de plaatsen waar vaak incidenten of ongevallen plaatsvinden, komen informatieborden waarop duikers worden gewezen op de aanwezige aspecten in het water zoals stroming, zicht, diepte of de aanwezigheid van wrakken.

,,Mijn ervaring is dat mensen met de beste apparatuur en de nodige brevetten het water in gaan, maar dat de kennis over het gebied vaak ontbreekt. Als duikers bijvoorbeeld niet op de hoogte zijn van sterke stromingen kunnen er onverwachte dingen gebeuren””.

Stroming

Bij de meeste ongevallen in de Oosterschelde bleek de onderschatting van de stroming dan ook een grote rol te spelen. ,,Duikers kunnen de kant niet meer bereiken, verdwalen of raken in paniek en dan zijn alle ingrediënten voor een ongeluk aanwezig””, aldus Van der Vegte.

In 2004 vonden er in Zeeland 36 duikongevallen of incidenten plaats, waarvan vier met dodelijke afloop. Bij veel ongevallen waren Belgische duikers betrokken. Op zich is dat niet opvallend omdat het merendeel van de duikers uit België komt, maar volgens Jac Elias van de waterpolitie Hansweert kunnen er ook andere aspecten meespelen.

Een paar weken geleden is het eerste bord bij Gorishoek bij Tholen geplaatst. Bij deze populaire duikplaats, die een verraderlijke stroming kent, hebben de afgelopen tijd ongevallen plaatsgevonden waarbij ook een dode te betreuren viel.

Bron: LD

Geef een reactie